Vorige Beginpagina Volgende

Wat is Dierfysiotherapie

Een dierenfysiotherapeut is de specialist in het bewegingsapparaat van dieren. Meestal gaat het om honden en paarden. Heel af en toe gaat het om andere dieren zoals katten, konijnen, koeien, varkens, enz.

Ook dieren hebben bijvoorbeeld last van hun rug (slijtage, discopathie, spondylodese enz.). Maar u kunt ook denken aan onder andere peesblessures, revalidatie na een operatie, aandoeningen aan heup of knie en gespannen spieren. Verder is neurologische uitval, op basis van bijvoorbeeld een hernia die een wortel inklemt of een infarct in het ruggenmerg, een indicatie voor dierfysiotherapie.

Door middel van massage, interferentie, osteopathie, hydrotherapie, ultrageluid, oefeningen en IMT probeer ik het dier zo snel mogelijk weer goed te laten functioneren.

Wanneer u een dierenfysiotherapeut inschakelt zal het eerste bezoek bestaan uit een vraaggesprek (anamnese), inspectie, voelen van de spieren en gewrichten (palpatie) en bewegingsonderzoek van de gewrichten. Dit alles zal ongeveer een uur duren. Daarna volgt een conclusie en een behandelplan. Soms blijkt dat er meer aan de hand is. Waarna het advies kan zijn om naar dierenarts te gaan.

Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan, zal de behandeling starten. Zo’n behandeling duurt meestal een uur. De frequentie van de behandeling is afhankelijk van de aandoening, maar dat is meestal een keer per week. Over het algemeen heb ik bij paarden 2-4 behandelingen en bij honden 3-5 behandeling nodig. Maar dit is natuurlijk weer afhankelijk van de aandoening.


Copyright JS 2021