Vorige Beginpagina Volgende

Het verhaal van Metsje

Een heel bijzonder verhaal over een paard dat eerst heel bang was voor een trailer en nu zelf fluitend de trailer in- en uitgaat. Hoe ik dat gedaan heb? Of eigenlijk: Hoe Metsje, eigenaresse Anja en ik, dat gedaan hebben? Met behulp van TTouch.

Metsje oefent bij een rek


TTouch is een methode die als doel heeft het paard in balans te brengen. Zowel geestelijk, fysiek en met zijn omgeving. Met behulp van speciale aanrakingen (TTouches), bandages en loopoefeningen ontstaan er veranderingen in het paard. Het maakt het paard o.a. bewust waar er spanning in zijn lichaam zit en hoe het zich kan ontspannen. TTouch is een soort communiceren met je paard waarbij je het paard vraagt om samen te werken. Het maakt je bewust hoe je overkomt en wat je uitstraling is.

Metsje oefent bij een rek

Metsje was in balans, maar toen zij op latere leeftijd beleerd werd door een stal. Zijn er, door miscommunicatie van weerszijden, dingen gebeurd waardoor Metsje andere mensen (behalve haar eigenaresse) niet meer vertrouwde. Door haar te laten beslissen of ik haar mocht benaderen en aanraken, won ik haar vertrouwen. En van daaruit heb ik allerlei oefeningen met haar kunnen doen om haar te laten wennen aan de trailer. De inzet van Anja was daarbij ook belangrijk. Zij heeft iedere keer trouw haar oefeningen gedaan die ik met haar had doorgenomen. Zodat het voor Metsje steeds normaler werd om in de buurt te komen van de trailer. Het uiteindelijke resultaat is, dat Metsje zelfstandig en rustig de trailer in- en uitgaat. En ze vertrouwt wildvreemde mensen weer.

Voor mij laat dit verhaal zien, dat wanneer de basis goed is en er gebeurt iets in het leven waardoor het paard bijvoorbeeld angstig wordt. Het de flexibiliteit vindt om te veranderen terug naar het positieve. Metsje voelt zich nu fijner en is weer blij. Op het laatste plaatje zie je haar als een trots paard dat nergens bang voor is. Metsje weer een trots paard

Copyright JS 2021