Vorige Beginpagina Volgende

Onderzoek

Het onderzoek door een dierenfysiotherapeut zal bestaan uit een vraaggesprek (anamnese), inspectie, voelen van het lichaam(palpatie), een bewegingsonderzoek en verschillende soorten testen. De informatie die daaruit komt geeft een beeld van wat er aan de hand is. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt.

Anamnese
In de anamnese probeer ik te achterhalen wat de klacht is, hoe die is ontstaan en wat voor weerslag het heeft op het functioneren van uw dier. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat er allemaal in het verleden gebeurd is. Zoals operaties, andere therapie├źn, mogelijk andere aandoeningen en medicatie gebruik. En wat uw verwachting is t.a.v. de verbetering van de klacht.

Inspectie
De inspectie gebeurt in stand en in beweging. In stand kijk ik of uw dier alle ledematen evenredig belast, afwijkende gewrichtsstanden, verschil in spieromvang en een algemene indruk (is hij alert, sloom, agressief, enz.) De inspectie in beweging gebeurt in stap/draf en bij paarden in galop. Als het mogelijk is, doe ik dit op verschillende ondergronden (hard en zacht). Hierbij kijk ik naar hoe bereidwillig uw dier is om te bewegen, kreupelt, regelmatige staplengte en souplesse.

Palpatie
Door middel van het voelen/aftasten kan ik onderzoeken waar het pijn doet, een gewricht gezwollen is, verharding van spieren, of juist slap en of er temperatuursverschillen zijn van gewrichten/spieren. Ik probeer dan te zoeken welke structuur verantwoordelijk is voor de klacht.

Bewegingsonderzoek
Bij het bewegingsonderzoek kijk ik naar de bewegingsuitslag van verschillende gewrichten. Is deze normaal en/of wordt deze beperkt door pijn?

Specifieke testen
Door de specifieke testen probeer ik aandoeningen aan te tonen of uit te sluiten. Dit kunnen zijn reflexen, aan/afwezigheid van het gevoel (sensibiliteit), tracties en translaties en spierlengte testen.


Foto van dierenfysiotherapeut Jacqueline Stap die een paard onderzoekt Foto van dierenfysiotherapeut Jacqueline Stap die een hond onderzoekt


Copyright JS 2021